Pagina 1 van 1

Geen echt vlindermes - legaal?

Geplaatst: Di 27 Dec 2011 23:18
door KrisdeWolf
Hallo,

Ik ben toevallig op jullie site terechtgekomen nadat ik herhaaldelijk de wetgeving inzake messen heb bestudeerd. Ikzelf ben woonachtig te Vlaanderen.

Mijn vraag was of dit mes nu wettelijk verboden is of niet? Wat is jullie mening?
Volgens het KB en de nogal onduidelijke formulering zou dit mes geen vlindermes zijn en men mag dit dus legaal bezitten.

Een vlindermes zijn heft zou in de helft open zijn en naar elkaar toe draaien. Dit mes gaat niet letterlijk zo open want men moet eerst het ene heftdeel open draaien en daarna de 2 zijdelen vanuit een andere draairichting naar het eerste deel van het heft draaien.

Dus ergens een kleine opening in de wapenwetgeving geloof ik, maar dit is natuurlijk een nuchtere, rationele bedenking. De vraag is of douaniers wel enige vorm van verstand hebben om dit verschil in te zien.....

Re: Geen echt vlindermes - legaal?

Geplaatst: Wo 28 Dec 2011 11:23
door linknl
douaniers hebben meestal niet de kennis in huis om dit soort zaken te beantwoorden, bij de heren is het al snel illegaal.
aan de andere kant zoeken naar de mazen in de wetgeving is ook niet mijn ding, soms kan je de douaniers ook geen ongelijk geven.

Re: Geen echt vlindermes - legaal?

Geplaatst: Wo 28 Dec 2011 22:44
door KrisdeWolf
Inderdaad, maar als burger heb je rechten en plichten. En als je die correct nakomt is er ook normaal geen probleem.

Ikzelf ben een verzamelaar van legale messen, wat mijn recht is. De vraag is ; is dit mes legaal, zoja dan bevind ik mij binnen het recht en kan ik het aanvechten. is het illegaal, dan moet ik er niet aan beginnen.
Daarom zit ik op dit forum. Noch de politie, douane of de gouverneur geven een duidelijk antwoord. De enigste persoon die nog iets ervan weet is een wapenkundige rechtsspecialist die tot 6 januari in het buitenland zit.

Dit is net zoals het Urban Pale mes.
http://www.vandaag.be/binnenland/4126_u ... boden.html
Het is in België legaal dit te kopen, maar via internet beweert de minister dat het verboden is. Maar als je de senaat zijn mening bekijkt is het wel legaal dit te kopen via het internet, als het een bedrijf is met een vergunning. (En dan ga ik nog niet zover om het scenario van "wat als het een buitenlands geschenk is" aan te kaarten....)
Toch staat er nergens in de wetgeving iets over internetverkoop van legale (blanke) wapens.

Re: Geen echt vlindermes - legaal?

Geplaatst: Do 29 Dec 2011 17:37
door ti-lite
Binnen Nederland zou dit legaal zijn. Net zoals de paraodx en de Black Rock Hunter van Cold Steel.
De Belgische wetgeving ken ik niet.

Re: Geen echt vlindermes - legaal?

Geplaatst: Do 29 Dec 2011 18:12
door KrisdeWolf
Dat is interessant. Omdat de Belgische wapenwetgeving "normaal" soepelder is dan de Nederlandse wapenwetgeving. Even die 2 andere messen opzoeken van Coldsteel.

Re: Geen echt vlindermes - legaal?

Geplaatst: Do 29 Dec 2011 19:03
door KrisdeWolf
Dus ik sta nog altijd op iemand te wachten die juridisch mss wat meer informatie heeft voor mij over het bovenstaande mes en de invoer ervan in België.


Voor mijn medeforum lid hierboven over de legale vlindermessen in Nederland; Het is toch dit mes waarover je het hebt - http://forum.infopolitie.nl/viewtopic.php?f=70&t=22672
Hier beweren ze dat het illegaal is.

Re: Geen echt vlindermes - legaal?

Geplaatst: Vr 30 Dec 2011 10:36
door Ger
KrisdeWolf schreef:Voor mijn medeforum lid hierboven over de legale vlindermessen in Nederland; Het is toch dit mes waarover je het hebt - http://forum.infopolitie.nl/viewtopic.php?f=70&t=22672
Hier beweren ze dat het illegaal is.

Ze gaan daar veel te kort door de bocht; wel vaker een probleem bij de politie (en douane). Daarvoor hebben wij het A4-tje voor oom agent gemaakt.
Vlindermessen vallen alleen in categorie I indien:
1°. stiletto's, valmessen en vlindermessen, een en ander indien het lemmet:
a. meer dan een snijkant heeft;
b. 7 cm of langer en 14 mm of smaller is;
c. 9 cm of langer is; of
d. van een stootplaat is voorzien;
2°. andere opvouwbare messen, indien:
a. het lemmet meer dan een snijkant heeft; of
b. de lengte in opengevouwen toestand langer dan 28 cm is;
Bron: de wet.
Het mes in dat topic is maar aan 1 zijde scherp, dus valt het niet binnen deze categorie.

Overigens geldt ons A4-tje alleen voor Nederland. Ik zou er graag ook een voor onze Belgische forumleden en bezoekers hebben, maar mijn kennis van de Belgische wetgeving is maar zeer beperkt. Mocht er iemand meer ingevoerd zijn in die hoek, dan hou ik me aanbevolen.